• A korai felismerés

Az emlőrák nem ismer határokat.  A mellrák a nők között vezető daganatos betegség a világon. Karitatív szervezetek jöttek létre világszerte a nők felvilágosítására, az egészséges életforma tudatosítására, amelyek a mellrák megelőzését szolgálják.

Magyarországon évente kb. 7 500 új mellrákos esetet diagnosztizálnak. Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli, többségüknél már csak előrehaladott szakaszban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és terápia az eredményes kezelés legfőbb záloga.  Egyre több a 45 év alatti nők megbetegedésének aránya. 2001–2005 között közel félszáz 45 év alatti nő halt meg emlőrákban. A betegség a korai szakaszban gyógyítható.

A fiatal és közép korosztálynak különösen fontos a mell önvizsgálata, mivel ezek a hölgyek meghívólevelet sem kapnak a mammográfiás szűrésre. A mellrák megelőzése érdekében fontos a mell problémáinak korai felismerése, melynek útja a mell önvizsgálata.

 

Ezt segíti a Liv-aid mell önvizsgálati eszköz, amely egyszerű, biztonságos, globálisan bejegyzett, orvostechnikai eszköz. Alkalmazása elősegíti a női mell helyes, kényelmes, rendszeres önvizsgálatát. Hosszú éveken keresztül használható. Népszerű, jótékony szerepe elismert az egész világon.

A „Magyar Rákellenes Liga“ javaslatai az emlőrák kimutatására a következők:

1. lépés

Az emlő rendszeres önvizsgálata felerősíti annak lehetőségét, hogy az esetleges elváltozás korai stádiumban észlelésre kerüljön.
Az emlőrák fiatalabb nőknél is előfordulhat. A mell a női szépséget és az anyaságot jelképezi, gondozni kell, mint ahogyan egész testünket.

2. lépés

Havonta végezze el az emlő önvizsgálatát. A nőgyógyászati vizsgálaton kérje az orvos által végzett fizikai emlővizsgálatot! Ha elváltozást észlel mellén, jelentkezzen orvosi vizsgálatra! Az emlőben észlelt elváltozás nem mindig rosszindulatú, viszont a betegség korai felismerése és kezelése teljes gyógyulást jelenthet.

3. lépés

A mammográfiás szűrővizsgálat a legjobb módszer az emlőrák korai felfedezésére, segítségével a kézzel még nem tapintható pici elváltozásokat is ki lehet mutatni.
A mammográfiás szervezett szűrés a 45 és 65 év közötti, panaszmentes nők részére kétévente történik. Természetesen mammográfiás vizsgálatot végeznek minden elváltozás esetén is, de ezt már nem tekintjük szűrésnek. A nők két évente vegyenek részt klinikai emlővizsgálaton!

A mammográfiai vizsgálat előnyei messze felülmúlják a kockázatot és kényelmetlenséget.

A szűrés során az emlő ultrahangos vizsgálatára is sor kerülhet, mivel a mell röntgen és ultrahang vizsgálata együttesen nagyobb érzékenységű a daganatok felfedezésében, mint bármelyik módszer külön-külön. Tapintható elváltozás, illetve képalkotó vizsgálattal észlelt eltérés esetén tűszúrással mintavétel történik, citológiai (vékonytű), vagy szövettani (vastagtű) vizsgálatra.